Slávnostné odhalenie pamätnej dosky Jozefovi Adamíkovi, členovi "Roty Nazdar", na jeho rodnom dome v Bytči

12. 7. 2016
Bytča, Slovensko

V úterý 12. července jsme se vydali do slovenské Bytče. Právě zde se totiž roku 1885 narodil Josef Adamík, který se v roce 1914 zapojil do bojů první světové války v řadách francouzské cizinecké legie a byl členem slavné "Roty Nazdar". A místní na něj nezapomenuli a rozhodli se obnovit pamětní desku na jeho rodném domě.


Josef Adamík je rodák z Velké Bytče. Narodil se dne 20. července 1885. Před vypuknutím první světové války odešel do Paříže za prací. Po vypuknutí války odmítl návrat do vlasti a dne 21. srpna 1914 se u pařížské Invalidovny dobrovolně přihlásil do francouzské cizinecké legie. Byl přidělen k legendární "Rotě Nazdar" se kterou absolvoval i její první, a bohužel i poslední, velkou bitvu u Arrasu.
Josef Adamík byl poté přidělen k československé četě 4. arabského pluku, se kterým se v červenci roku 1916 účastnil náročných bojů u obce Belloy-en-Santerre. Zde bohužel dne 5. července 1916 padl.
Pamětní deska byla tedy odhalena ke stému výročí úmrtí tohoto významného rodáka na jeho domě. Tato deska je původní deskou, která byla na jeho rodném domě slavnostně odhalena již ve dvacátých letech. Bohužel za druhé světové války zmizela a byla nalezena až v minulém roce po mnoha letech pátrání.



Odhalení pamětní desky Josefu Adamíkovi

Odhalení pamětní desky Josefu Adamíkovi    Odhalení pamětní desky Josefu Adamíkovi



Plakát k akci:
Plakát

« seznam akcí